Praktische informatie

Deze pagina biedt u praktische informatie over La Palma, met tips over geldzaken, veiligheid, gezondheid en telefonische bereikbaarheid.

Geldzaken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Op La Palma betaalt u met de Euro. In de badplaatsen en de grotere plaatsen zijn voldoende pinautomaten (Telebanco's). Daarbuiten zijn ze dun gezaaid. Contant betalen is hier nog zeer gebruikelijk. Wilt u met creditcard betalen, dan heeft u ook de pincode van de kaart en een legitimatiebewijs nodig. Een gehuurde auto rekent u altijd af met een creditcard. Het prijsniveau is vergelijkbaar met dat van Nederland, in het binnenland wellicht iets lager. Het geven van fooien van tussen de 5% en 10% aan obers, gidsen en taxichauffeurs is gebruikelijk.

Bellen

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Mobiel bellen is met vrijwel alle GSM-providers mogelijk. Geen enkele provider heeft 100% dekking, maar het bereik is doorgaans goed. Ondanks de prijsharmonisatie, die door de Europese Commissie is afgedwongen, is mobiel bellen in het buitenland veel duurder dan in eigen land. Vanuit een hotel of appartementencomplex bellen kan ook. Voordeliger is echter de telefooncel van de maatschappij Telefónica of een openbare telefooncel op straat te gebruiken. Ze werken op telefoonkaarten, die u in ‘tabaccio’ winkels koopt. Belt u naar Nederland, dan toetst u eerst 0031 (mobiel: +31). Vergeet hierna niet de eerste 0 van het Nederlandse (net)nummer weg te laten. Tip: op werkdagen na 22.00 uur, op zaterdag vanaf 14.00 uur en op zon- en feestdagen is bellen ongeveer de helft goedkoper.

Gezondheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Voor een bezoek aan La Palma heeft u geen vaccinaties nodig. Smeer altijd voldoende zonnebrandmiddel en gebruik matig alcohol. Kraanwater kunt u beter niet drinken, flessenwater is op bijna elke straathoek verkrijgbaar. De medische voorzieningen op La Palma zijn goed. In Buenavista is het ziekenhuis: ‘Hospital General de La Palma’, tel: 922 18 50 00. Daarnaast hebben alle grotere plaatsen een gezondheidscentrum en een apotheek, te herkennen aan het witte bord met het groene kruis. Hier kunt u ook terecht voor eenvoudig medisch advies. Neem de pas van uw zorgverzekering mee en sluit voor de zekerheid een reisverzekering af. Voor actuele informatie kunt u de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Veiligheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

La Palma is een relatief veilig eiland met minder criminaliteit dan in Nederland, maar wees op uw hoede voor diefstal en eventuele zakkenrollers. Bewaar waardevolle spullen in een kluis op uw kamer of bij de receptie van de accommodatie en sluit de deuren en ramen goed af wanneer u het verblijf verlaat. Laat geen waardevolle spullen achter in de auto, ook niet in de kofferbak.

Overige informatie

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Tot slot enkele wetenswaardigheden:

  • Op La Palma wordt Spaans gesproken. Mensen uit de toeristische branche spreken vaak Engels, soms Duits of Frans.
  • Veel accommodaties bieden tegen betaling draadloos internet of internet op een vaste computer aan. In de grote badplaatsen zijn internetcafés.
  • In de stopcontacten passen dezelfde stekkers als in Nederland, ook het voltage (230 Volt) is gelijk.
  • La Palma is niet op gehandicapten ingericht. Er zijn veel steile en moeilijk begaanbare wegen en paden. Bovendien zijn er amper faciliteiten voor rolstoelgebruikers. In de (oude) dorp- en stadcentra blijft het moeilijk manoeuvreren. Sommige winkelcentra en oudere, kleinere accommodaties hebben in het geheel geen voorzieningen. Zonder begeleiding komt u hier in een rolstoel niet ver. Er zijn slechts enkele accommodaties die aangepaste kamers voor gehandicapten aanbieden. Informeer hiernaar voordat u boekt. De luchthaven is wel goed toegankelijk voor gehandicapten.
  • Indien u kloosters of kerken bezoekt, wordt gepaste kleding op prijs gesteld: geen blote benen en armen.
  • Fotograferen is in de meeste kerken, musea en openbare gebouwen niet gewenst, soms niet toegestaan. Als u de flitser van uw toestel (bewust) uitschakelt geeft dit hoe dan ook de minste problemen.