Achtergrond van La Palma

La Palma is een eiland met een grote variatie aan natuur met dichte bossen in het noorden, de Caldera de Taburiente in het midden en het vulkanische landschap in het zuiden.

Geschiedenis

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

La Palma is net als de andere Canarische Eilanden ontstaan door vulkaanuitbarstingen op de bodem van de Atlantische Oceaan, naar schatting zo’n tien miljoen jaar geleden. De eerste bewoners van het eiland zijn de Benahoarieten. Zij noemen het eiland Benahoare en wonen in grotten en groeven waarvan de restanten op veel plaatsen bewaard zijn gebleven.

Na een strijd van vele tientallen jaren veroveren de Spanjaarden, onder aanvoer van Alonso Fernández de Lugo in 1493 uiteindelijk het eiland. Vanwege de vele palmbomen die de Spanjaarden aantreffen, wordt de eilandnaam veranderd in La Palma. ‘De Lugo’ wordt gouverneur van La Palma en gaat in het vruchtbare Aridanedal suikerriet verbouwen. In de eeuwen die volgen bloeit de export van suiker en later ook wijn, vanuit La Palma op. Zo wordt het eiland in economisch opzicht een belangrijke handelspartner, met Santa Cruz als centrale havenstad. Aan het extreem droge einde van de 17e eeuw stort de wijnbouw in. De hongersnood die hierop volgt zorgt voor een emigratiegolf naar Venezuela en Cuba. Wanneer het gebied in 1852 tot vrijhandelszone wordt uitgeroepen gaat het weer bergopwaarts. Sinds 1880 is het verbouwen en verhandelen van bananen steeds belangrijker geworden. Ook tegenwoordig is dit nog één van de belangrijkste bronnen van inkomst.

Na de Spaanse Burgeroorlog (tussen 1936 en 1939) volgt de dictatuur onder generaal Franco. Na Franco’s dood in 1975 voert de Spaanse koning Juan Carlos ook op de Canarische eilanden de democratie in. De eilanden worden in 1982 bestuurlijk onafhankelijk met een eigen grondwet. Van het in de jaren ’80 van de vorige eeuw opkomende toerisme pikt ook La Palma een graantje mee. Doordat directe chartervluchten naar La Palma niet mogelijk zijn en grote stranden vrijwel ontbreken is het toerisme lang niet zo massaal als op andere Canarische eilanden.

Ligging

Bron: HansenBCN (talk | contribs), CC-BY-SA-3.0, Wikimedia Commons

La Palma ligt in de Atlantische Oceaan op ongeveer vierhonderd kilometer van het Westelijk Saharagebied van Marokko. Het is het meest noordwestelijke eiland van de Canarische archipel. Door deze ligging is La Palma een geschikte winterzonbestemming. Het eiland heeft een oppervlakte van 726 km² en is hiermee het op vier na grootste eiland van de Canarische archipel. Het hoogste punt van het eiland ligt op 2426 meter.

Bevolking

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

La Palma heeft ongeveer 85.000 inwoners, die Palmeros worden genoemd. Ze leven voornamelijk aan de oost- en westkust van het eiland. Een kwart van de bevolking woont in hoofdstad Santa Cruz, nog een kwart in de ‘tweede stad van het eiland’ Los Llanos de Aridane. Hoewel La Palma tot Spanje behoort, voelen de Palmeros zich geen Spanjaarden. Ze zijn trots op de autonome status die ze sinds 1982 hebben. De mensen zijn over het algemeen vriendelijk en hulpvaardig. Ze doen alles rustig aan en hechten meer waarde aan gemoedelijkheid en gezelligheid dan aan efficiëntie.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Landschap

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Op La Palma bestaat een grote verscheidenheid aan natuur en landschappen. Het noordelijke deel van het eiland heeft een vochtiger klimaat en een dichtbegroeid groen landschap met diepe kloven vol laurierbomen, bananenplantages en drakenbomen. In het midden van eiland ligt de enorme krater ‘Caldera de Taburiente’. Het bijbehorende landschap bestaat uit beekjes, bloemen, wilgen, bamboe en in het kraterdal een naaldbomenbos.

Het zuiden van La Palma heeft een droog en kaal maanlandschap. Vulkaanruggen worden hier en daar bedekt met naaldbomen. In het zuiden worden op de lava-vlaktes wijngaarden aangeplant. De laatste vulkaanuitbarsting heeft in 1971 plaatsgevonden. Nog altijd zijn de hellingen van de Teneguía zo heet, dat vlak onder de oppervlakte een ei kan worden gekookt.

Architectuur

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Vooral de hoofdstad Santa Cruz weerspiegelt de welvarendheid van weleer in de fraaie architectuur op pleinen met rijk versierde gevels. Rond het ‘Plaza España’ is veel 16e-eeuwse koloniale architectuur bewaard gebleven. Hier zijn het stadhuis uit 1559, met de rondbogige arcaden en de indrukwekkende ‘Iglesia de Salvador’, met houtsnijwerk in islamitische stijl te vinden. Op veel plaatsen is de ‘mudejarstijl’, een mengsel van islamitische en christelijke stijl te zien. Karakteristiek zijn vierkante, wit gekalkte huizen met veel versierde balkons van hout.