Caldera de Taburiente

Veel wandelaars komen naar La Palma voor de Caldera de Taburiente, een 1,5 km diepe en 9 km brede krater in het hart van het eiland. De krater is ongeveer 35 miljoen jaar geleden ontstaan na een vulkaanuitbarsting.

Na deze eruptie begint het zeer langdurig proces van erosie dat uiteindelijk het landschap in de ‘Caldera’ (het keteldal) vormt. Het dal wordt omsloten door halvemaanvormige bergruggen die tot 2000 meter hoog en dichtbegroeid met pijnbomen en andere naaldbomen zijn. Op lager gelegen delen zijn stroompjes, beekjes en bronnen waarlangs wilgen en bamboe groeien. In het voorjaar verandert de Caldera in een uitbundige bloemenzee.

Grotwoningen

In de Caldera de Taburiente zijn nog restanten te vinden van grotwoningen en altaren, die herinneren aan de oerbewoners van La Palma, de Benahoares.

Uitkijkpunt La Cumbrectica

Voor wandelaars is het keteldal bereikbaar via de Barranco de las Angustias (kloof der angsten) aan de zuidwestkant. Andere wandelroutes gaan over de 2000 meter hoge kraterrand. De bewegwijzering van de routes is schaars en voor wandelaars met hoogtevrees zijn sommige routes niet geschikt. Op het zuidoostelijke gedeelte van de rand van de Caldera ligt uitkijkpunt La Cumbrectica op een hoogte van 1287 meter. Vanaf hier heeft u mooi zicht in de ketel van de Caldera.

Nationaal Park

De Caldera de Taburiente maakt deel uit van een groot gebied dat door de regering tot Nationaal Park is uitgeroepen. Hierdoor gelden voor bezoekers strenge regels; zo is het strikt verboden stenen, planten of dieren mee te nemen, wild te kamperen of berg te beklimmen. Tevens is er een uitdrukkelijk advies nooit solo aan een tocht door de Caldera te beginnen.

Foto’s van Caldera de Taburiente

Ligging