Nuestra Señora de las Nieves

Santuario de Nuestra Señora de las Nieves is de kerk van de beschermheilige van La Palma, de ‘Madonna van de Sneeuw’. De kerk ligt aan een plein in het bedevaartsoord Las Nieves, enkele kilometers ten westen van de hoofdstad Santa Cruz.

In de 16e eeuw is met de bouw begonnen en tot de 19e eeuw is de kerk aangepast en uitgebreid. De pelgrimskerk staat vol met pracht en praal: schilderijen, zilver- en goudsmeedwerk, een houten plafond waarop moslim- en christelijke kunstvormen zijn verweven (mudejar stijl), glazen lampen, altaarbeelden en houtsnijwerk.

Madonna van de Sneeuw

Het kostbaarste bezit van de kerk is het beeld van de ‘Madonna van de Sneeuw’. Dit stamt uit de 14e eeuw en is van Vlaamse makelij. Het beeld is gemaakt in de tijd van de overgang van de Romaanse- naar de Gotische stijl en heeft een mengeling van beide. De ‘Madonna’ wordt ‘de rijkste vrouw van het eiland’ genoemd omdat ze behangen is met goud en haar robijnrode gewaad bezet is met talloze edelstenen. Ze troont op een zilveren barokaltaar.

Heilig

De Madonna wordt door de eilandbewoners als heilige vereerd en aangeroepen in tijden van nood. Door haar toedoen zouden levens van schipbreukelingen zijn gered, epidemieën overwonnen en vulkaanuitbarstingen gedoofd.

Bajade de la Virgen de las Nieves

Eens per vijf jaar wordt het beeld van de Maagd in een grote processie naar Santa Cruz gebracht. Tijdens deze Bajade de la Virgen de las Nieves wordt geluk voor de inwoners van La Palma afgesmeekt.

Foto’s van Nuestra Señora de las Nieves

Ligging