Volcán San Antonio

Volcán San Antonio is een indrukwekkende vulkaan op de zuidpunt van het eiland. De hoogte van de vulkaan is met 657 meter wellicht niet bijzonder imposant, de vorm des te meer.

Het is een vulkaan met een vorm zoals die in stripverhalen wordt getekend: een kegel met een keurig ingeduuwde top en zwartgeblakerde lavaflanken. Met een wandeling van ongeveer 20 minuten op een voetpad bent u de hele kraterrand rondgelopen. Van het voetpad heeft u een prachtig uitzicht over het vulkanische landschap van het zuiden en de kuststreek. Het zicht strekt bij heldere dagen zelfs zover, dat u de buureilanden La Gomera en El Hierro kunt zien liggen. Houdt wel rekening met de harde wind die hier vaak waait. Op extreem winderige dagen brengt deze wandeling zekere risico’s met zich mee.

Vruchtbare grond

Bij de laatste eruptie van Volcán San Antonio rond 1678 zijn tonnen gloeiende lava en as over de nabij gelegen weiden gestroomd. Als gevolg hiervan is de grond in de omgeving van de vulkaan zeer vruchtbaar en is het een uitstekende voedingsbodem voor wijnranken. Ook nu worden op de lavavelden rond de Volcán San Antonio en de nabijgelegen Volcán Teneguía wijndruiven verbouwd. De wijn uit dit gebied heeft unieke smaak- en geurnuances die onttrokken zijn aan de vulkanische mineralen.

Foto’s van Volcán San Antonio

Ligging