San Andrés

In het noordwesten van La Palma ligt San Andrés, een plaats van grote historische waarde. Het straatbeeld wordt bepaald door nauwe, met kinderkopjes geplaveide steegjes, fraaie Canarische herenhuizen, machtige palmen en kleurrijke bloemperken.

In het centrum is de Plaza de San Andrés, een met grote palmen omgeven plein met een drukbezocht terras. Naast dit plein staat de 16e-eeuwse stralend witte kerk San Andrés Apóstol. Het houten plafond in mudejarstijl (een kunststijl waarin moslim- en christelijke kunstvormen zijn verweven), het vergulde barokke hoogaltaar met het beeld van de beschermheilige en twee Vlaamse beelden uit de 17e eeuw getuigen van de rijkdom van weleer.

Belangrijke havenplaats

In de 16e en 17e eeuw speelt San Andrés als havenplaats een belangrijke rol bij de uitvoer van suiker en wijn. De handel levert veel winst op waarmee de ‘suikerbaronnen’ prachtige huizen laten bouwen. Deze historische huizen vormen nog steeds een verzorgd harmonieus gesloten front, dat bijdraagt aan de idyllische sfeer die hier hangt.

Kleine haven

Puerto Espindola is de kleine haven die tegenwoordig slechts gebruikt wordt door een enkele visser. In de haven bevindt zich Meson del Mar, een visrestaurant met uitzicht op zee.

Foto’s van San Andrés

Ligging